Republica Franta

Author: Niciun comentariu Share:
republica franta

Republica Franta este o republică constituțională unitară având un regim semi-prezidențial. O mare parte din teritoriul său și din populație fiind situată în Europa de Vest. Republica Franta care cuprinde și mai multe regiuni și teritorii răspândite în toată lumea.

Capitala sa este orașul Paris, limba oficială este franceza iar moneda este euro.
Deviza națională este „Libertate, egalitate, fraternitate”, iar drapelul

Franței este format din trei benzi verticale colorate. Respectiv în albastru, alb, roșu. Imnul național este La Marseillaise.

Republica Franta

În timpul epocii fierului, zona ce reprezintă astăzi statul Franța a fost locuită de gali, un popor celtic. Roma a anexat zona în anul 51 î.Hr. și a deținut regiunea până în anul 486.

Când francii au cucerit regiunea și au format Regatul Franței.Regiunea Franța a devenit o mare putere europeană în Evul Mediu.

In urma victoriei din războiul de o sută de ani (1337-1453). În perioada renașterii, cultura franceză a înflorit. Franța a pus bazele unui imperiu colonial global.

Ulterior să devină al doilea cel mai mare din lume.Secolul al XVI-lea a fost dominat de către războaie civile și religioase. Au fost între catolici și protestanți (hughenoți).

Ludovic al XIV-lea

Sub Ludovic al XIV-lea, Franța a devenit puterea culturală, politică și militară dominantă a Europei. În secolul al XVIII-lea, Revoluția franceză a răsturnat monarhia absolută.

A dezvoltat una dintre cele mai vechi republici din istoria modernă. A elaborat Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului. Aceasta exprimă idealurile unei națiuni inclusiv în ziua de astăzi

În secolul al XIX-lea, Napoleon I a preluat puterea și a creat Primul Imperiu Francez. Prin războaiele napoleoniene a schimbat istoria Europei continentale.

După prăbușirea imperiului, Franța a trecut printr-o perioadă tumultuoasă. A avut o succesiune de guverne ce a dus într-un final în 1870 la înființarea celei de-a Treia Republici Franceze.

Franța a fost un participant major în Primul Război Mondial, din care a ieșit victorioasă. A fost una dintre Puterile Aliate în Al Doilea Război Mondial, dar a intrat sub ocupația puterilor Axei în 1940.

În urma eliberării, în 1944, a fost creată A Patra Republică Franceză, ulterior dizolvată în cursul Războiului din Algeria.

A Cincea Republică, condusă de Charles de Gaulle, a fost înființată în 1958 și există până în ziua de astăzi. Algeria și aproape toate celelalte colonii au devenit independente în anii 1960, dar au păstrat legături economice și militare cu Franța.

Franța este o putere nucleară, si este unul dintre cei cinci membri permanenți .Este membru al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și membru NATO. De asemenea, Franța este membră a G7, G20, a zonei euro.

Este si membra a spațiului Schengen și găzduiește sediile Consiliului Europei. Mai gazduiesc si Parlamentului European și UNESCO.

Istoria mondiala

Franța joacă un rol important în istoria mondială. Prin intermediul influenței exercitate de cultura si de limba sa.

Franța este a doua putere economică europeană și a cincea putere economică mondială. Economia sa de tip capitalist o face să fie unul dintre liderii mondiali. In mai multe sectoare agroalimentare.

Previous Article

Continentul Europa

Next Article

Parisul sau orasul iubirii

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.