Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal

Author: Niciun comentariu Share:
uniunea asociatiilor europene fotbal

Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (Union of European Football Associations în limba engleză), denumită aproape întotdeauna prin acronimul UEFA. Este corpul administrativ și de control al fotbalului european. Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal reprezintă asociațiile naționale de fotbal ale Europei.

Organizează competiții pan-europene la nivel de club și de echipe naționale, și are control asupra remunerațiilor financiare, regulamentelor și drepturile media asupra acestor competiții. Aceasta intrecere internationala este urmarita de foarte multi microbisti. La nivel planetar aceasta competitie este asteptata si vizionata de suporteri.

Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal

Mai multe asociații fotbalistice naționale care se află din punct de vedere geografic în Asia aparțin de UEFA și nu de AFC (Confederația Asiatică de Fotbal), inclusiv Israelul și Kazahstanul. UEFA este una dintre cele șase confederații continentale ale FIFA. Dintre toate, este de departe cea mai puternică din punct de vedere financiar și al influenței asupra jocului pe glob.

Loturi

Practic toți jucătorii de top pe plan mondial joacă în ligile europene datorită salariilor plătite de cele mai bogate cluburi de fotbal din lume, în special în Anglia, Italia, Spania și Germania. Multe dintre cele mai puternice echipe naționale din lume sunt din zona UEFA. Din cele 32 de locuri disponibile în Campionatul Mondial de Fotbal 2006, 14 sunt alocate echipelor naționale UEFA.

Fondarea UEFA

UEFA a fost fondată la 15 iunie 1954 la Basel, Elveția după discuții între Federația Franceză de Fotbal, Federația Italiană de Fotbal și Federația Belgiană de Fotbal. Sediul a fost stabilit la Paris, până în 1959 când a fost mutat la Berna. Henri Delaunay a fost primul secretar general iar Ebbe Schwartz președinte. Centrul său administrativ este începând cu 1995 în orașul Nyon, Elveția. Inițial alcătuită din 25 de asociații naționale, astăzi are 53 de membri.In viitor aceasta competitie universala va fii mult mai atractiva simai urmarita.

Cupa Campionilor Europeni

Competiția Cupa Campionilor Europeni sau simplu Cupa Europeană a început în 1955/1956 cu un format de fază eliminatorie în două manșe tur-retur unde echipele disputau două meciuri. Unul acasă și unul în deplasare, iar echipa cu cel mai mare scor per total se califica în faza următoare a competiției.
Participarea era posibilă doar echipelor câștigătoare ale titlului de campioană în ligile naționale a țării lor și deținătoarea curentă a cupei. Din sezonul 1992/1993 în urma modificării a formatului competiția și-a schimbat și numele în Liga Campionilor UEFA.
Competiții pentru echipele de club
Liga Campionilor UEFA
UEFA Europa League
Supercupa Europei
Campionatul Mondial al Cluburilor FIFA

Previous Article

Campionatul Mondial de Fotbal

Next Article

Campionatul European de Fotbal

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.