NATO o alianță politico-militară

Author: Niciun comentariu Share:
nato alianta politico militara

NATO o alianță politico-militară, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de SUA. Canada și 10 state europene. În prezent, cuprinde 30 de state membre din Europa și America de Nord.

Cel mai recent membru este Republica Macedoniei de Nord, ca urmare a aderării la NATO în data de 27 martie 2020. Prin depunerea instrumentelor de aderare la Departamentul de Stat al SUA, a luat fiinta NATO o coalitie politico-militară.

NATO o alianță politico-militară

Alianta este o asociere de state libere unite prin hotărârea lor de a-si proteja securitatea. Prin garantii reciproce si relatii stabile cu alte tari.
Scopul esenţial al NATO este de a asigura libertatea şi securitatea tuturor membrilor săi . Aceasta se face prin mijloace politice şi militare, în conformitate cu Tratatul Nord-Atlantic. Se face şi cu principiile Cartei Naţiunilor Unite.

În acest sens, art. 4 din Tratatul Nord-Atlantic permite aliaților să se consulte și să coopereze. Colaboreaza în domenii ce țin de securitate și apărare, în timp ce art. 5 consacră sarcina fundamentală a NATO. Apărarea colectivă, astfel un atac armat împotriva unui aliat din Europa sau America de Nord.

Acesta este considerat un atac împotriva tuturor.

Pe lângă apărarea colectivă, celelalte două sarcini sunt fundamentale ale Alianței. Acestia sunt definite în Conceptul Strategic al NATO (2010) și în continuare actuale. Se referă la managementul crizelor și securitatea prin cooperare.

Astfel Alianța contribuie la securitatea și stabilitatea regională și internațională. Se face prin operațiile sale din Afganistan, Kosovo dar și în Marea Mediterană. Totodată, NATO o asociere ce cooperează cu state terțe, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare. Creșterea rezilienței acestora, dar și cu organizații internaționale, în special cu Uniunea Europeană. Organizația

NATO

Națiunilor Unite și Uniunea Africană în domenii de interes comun. Toate deciziile adoptate la nivelul NATO sunt luate prin consensul celor 30 de state aliate.
Cel mai recent Summit NATO a avut loc la 3-4 decembrie 2019, la Londra.Între summit-uri, un rol esențial în validarea direcțiilor de acțiune ale alianței îl au reuniunile miniștrilor de externe și ai apărării.

Previous Article

Leonardo da Vinci

Next Article

Mihai Eminescu luceafarul poeziei

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.