Anotimpul Iarna

Author: Niciun comentariu Share:
anotimpul iarna

Anotimpul Iarna este unul din cele patru anotimpuri ale zonei temperate. Anotimpul Iarna cel mai rece sezon, precede toamnei si este urmat de primavara. La solstitiul de iarna (21-22 decembrie), ziua este cea mai scurta iar noaptea cea mai lunga. Dupa solstitiu, ziua incepe sezonul geros sa fie din ce in ce mai lunga.

Cele mai scazute temperaturi medii din sezon se inregistraza in luna ianuarie .In emisfera nordica si in luna iulie in emisfera sudica.
In emisfera nordica iarna tine din decembrie pana in februarie. Iar in emisfera sudica din iunie pana in august. Sezonul geros se incheie in emisfera nordica o data cu echinoctiul de primavara (20-21 martie).

Anotimpul Iarna

In multe tari europene Valentine’s day (14 feburarie) este considerata prima sarbatoare de primavara. Din acest moment florile incep sa infloreasca.
In astonomia chineza si cea est asiatica, iarna incepe din 7 noiembrie. Odata cu sarbatoarea numita Jiegi, “venirea iernii”.Iarna este anotimpul in care Magia trebuie traita din plin. este timpul pentru sarbatori de basm, bucurie, daruri si colinde.

Deasupra acestui anotimp plin de vise si sperante traieste un suflet de copil. Zana iernii ne poarta pe aripile vantului si ne spune povestea ei. Fulgii zboara si ne poarta spre meleaguri albe si pure. Acolo timpul parca a stat in loc, florile de gheata ne impodobesc ferestrele. Iarna, este o poveste, spusa de bunici copiilor la gura sobei.

Iarna e miezul copilariei noastre si e la fel de curata si frumosa ca sufletul unui copil. Ioan Slavici spunea: “Nu e nimic mai trist ca o copilarie trista … inchideti ochii si visati alaturi de mine!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte. care nu mai poate sa zboare.”, deci nu lasati sa treaca iarna fara sa va bucurati.

Iarna in mitologie

In cultura persana noaptea in care iarna incepe se numeste Yalda si este celebrata de mii de ani. Este ajunul nasterii lui Mithra, Dumnezeul Soare, care simbolizeaza lumina. Bunatatea si puterea pe pamant. Prin albul iernii, Soarele (alb) se ridica din nou ca sa estompeze noaptea cea lunga (Yalda).

Ei cred de asemenea ca ultima zi de iarna, care corespunde primei zile de primavara . Este ziua in care “Dumnezeu” vine pentru a infrange “Raul” pentru totdeauna.

In mitologia greaca, Hades a rapit-o pe Persefora pentru a fi sotia lui. Zeus i-a poruncit lui Hades sa i-o inapoieze mamei ei. Mama ei este Zeitei Demetra – Zeita Pamantului.

Previous Article

Anotimpul Vara

Next Article

Anotimpul Toamna

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.