Mihai Eminescu luceafarul poeziei

Author: Niciun comentariu Share:
mihai eminescu luceafarul poeziei

Mihai Eminescu sau luceafarul poeziei (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850 Botoșani, Moldova – d. 15 iunie 1889,București. A fost un rapsod, prozator și jurnalist român. A fost socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale.

Creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat. Mihai Eminescu a recuperat temele tradiționale ale Romantismului european fiind un adevarat autor.Gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională, căreia a dorit chiar să-i construiască un Pantheon de voievozi. Este Nostalgic pentru copilărie, melancolia și cultivarea stărilor depresive.
Intoarcerea în natură poezia europeană descoperea paradigma modernismului, prin Charles Baudelaire sau Stéphane Mallarmé, bunăoară. Poetul avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale.

Filosofia lui Eminescu

Filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului. Teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant (de altfel Eminescu a lucrat o vreme la traducerea tratatului acestuia .Critica rațiunii pure, la îndemnul lui Titu Maiorescu, cel care îi ceruse să-și ia doctoratul în filosofia lui Kant. Isi ia doctoratul la Universitatea din Berlin, plan nefinalizat până la urmă și de teoriile lui Hegel.

Lideri importanti

Rădăcina ideologică principală a gândirii sale economice sau politice era conservatoare. Prin articolele sale publicate mai ales în perioada în care a lucrat la Timpul a reușit să-i deranjeze pe câțiva lideri importanți. Din acest mare partid care au lansat sloganul, celebru în epocă, „Ia mai opriți-l pe Eminescu ăsta!”.

Publicistica eminesciană oferă cititorilor o radiografie a vieții politice, parlamentare sau guvernamentale din acea epocă. In plus ziaristul era la nevoie și cronicar literar sau teatral. Scria despre viața mondenă sau despre evenimente de mai mică importanță. El fiind un veritabil cronicar al momentului.

Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, și a lucrat ca redactor la Timpul. Acesta era ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani (De-aș avea), iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române .

Moartea poetului

Au fost daruite de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902.Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu.
În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Moartea poeticului Eminescu s-a produs pe data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața. La începutul anului boala sa devenise tot mai violentă, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor nr. 9, București. Ziarul
Românul anunța ziua următoare la știri: Eminescu nu mai este. Corpul poetului a fost expus publicului în biserica Sf. Gheorghe, pe un catafalc simplu, împodobit cu cetină de brad.

Previous Article

NATO o alianță politico-militară

Next Article

O poveste interesanta

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.