Părintele Arsenie Boca este considerat a fi al treilea ctitor al actualei mănăstiri. In toți anii în care s-a nevoit aici (41 de ani), a pictat fresce și icoane deosebit de valoroase. Părintele Arsenie Boca a reorganizat viața de obște și a redat mănăstirii strălucirea și frumusețea. De ea se bucură astăzi mii de credincioși ce calcă pragul lăcaşului de cult.
Părintele Arsenie Boca
- Îndrumător de suflete în România secolului trecut, duhovnic, mare învăţat, teolog, pictor de icoane și biserici. Intipărit în inimile celor ce l-au cunoscut ca „un fenomen unic în istoria monahismului românesc“. Predicatorul Arsenie Boca s-a născut în satul Vața de Sus, lângă Brad, într-o familie de ardeleni, pe 29 septembrie a anului 1910. A primit la botez numele de Zian.
- Din anul 1929, tânărul Zian începe școala primară în satul natal și apoi intră la Liceul Național Ortodox ,,Avram Iancu” din Brad. Liceul pe care-l absolvă în anul 1929.
- În anul 1929, tânărul seminarist se înscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar în 1933 pleacă la studii în capitală. Pe lângă studiile teologice, el urmează și cursuri de medicină (în special cele de anatomie). Frecventează și alte cursuri în domeniul culturii și artei. Mitropolitul Nicolae Bălan trimițându-l cu bursă la Academia de Arte Frumoase din București.
- La data de 29 septembrie 1935 este hirotonit diacon celib. Din anul 1939, după terminarea Academiei de Arte Frumoase, urmează o scurtă perioadă de ucenicie. Aceasta ucenicie o face în monahism la Sfântul Munte Athos.
- În luna iunie a anului 1939, intră în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Peste un an, la 3 mai 1940, este tuns în monahism, primind numele de Arsenie. Peste doi ani, la 10 aprilie 1942, este hirotonit preot.
- La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Nicolae Bălan îl aduce personal la Mănăstirea Prislop. Aici Părintele Arsenie Boca slujește ca stareț al mănăstirii vreme de doi ani. În anul 1950, mănăstirea primește o obște de maici iar părintele este rănduit duhovnic.
Manastirea Prislop
Odată cu instaurarea regimului comunist, Părintele Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la securitatea din Braşov, apoi, în iarna anului 1951, părintele este arestat și dus la Canal pentru un an de zile.
Întors la Prislop, părintele va fi foarte retras, evitând convorbirile și ieșirile în public. După o nouă anchetă, la Timișoara, Arsenie Boca este arestat vreme de șase luni. A ajuns și în închisorile Jilava şi Oradea.
- În anul 1959, este forțat sa iasă din mănăstire. Ajuns în București, lucrează pe la mai multe biserici, pictând în frescă. Apoi se angajează la Atelierul de pictură al Patriarhiei de la Schitul Maicilor. În anul 1968, când ereul Arsenie Boca iese la pensie, începe pictura bisericii parohiale din localitatea Drăgănescu, de lângă București.
- Între anii 1969-1989, maicile din Mănăstirea Prislop sunt alungate, acestea adunându-se în Sinaia. Acestea au fost trimese acolo sub îndrumarea părintelui Arsenie. Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morții sale. Părintele Arsenie Boca a ajuns la Domnul în data de 28 noiembrie 1989 în Sinaia. Este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop, în data de 4 decembrie.