Leonardo da Vinci

Author: Niciun comentariu Share:
leonardo da vinci

Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci – d. 2 mai 1519, Amboise). Este cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci si a fost cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene. Leonardo di ser Piero da Vinci este un spirit universalist. A fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci este un artist plastic considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Geniul său creator și spiritul său inventiv și-au pus amprenta asupra epocii. A fost considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci.
Este considerat unul din marii inovatori ai picturii și unul din cei mai mari pictori din istorie. Deși se fac speculații asupra metodelor sale empirice de studiu, viziunea lui Leonardo da Vinci asupra lumii. Aceasta este mai degrabă logică decât misterioasă. Leonardo da Vinci este cunoscut în special ca pictor.

Portretul Lisei Gherardini,

Portretul Lisei Gherardini, soția lui Francesco del Giocondo, cunoscut sub numele de Mona Lisa (numele este de fapt Monna Lisa sau La Gioconda). Acesta se afla în colecția Muzeului Luvru începând cu 1797 si este poate cel mai cunoscut portret realizat vreodată.
Fresca intitulată Cina cea de taină, din refectoriul mânăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano. Aceasta este cea mai cunoscută imagine religioasă a tuturor timpurilor. „Omul Vitruvian” ,un desen din 1490, însoțit de comentarii asupra operei arhitectului Vitruvius, este o imagine iconică, un adevărat simbol al Renașterii

Cele câteva lucrări de pictură rămase în urma sa, împreună cu desenele și caietele sale de note științifice. Acestea constituie o contribuție de o inestimabilă valoare pentru cultura umană, pentru artă și știință. Acestia rivalizând doar cu opera altui mare contemporan al său, Michelangelo Buonarotti.

Spirit universalist și inventator înnăscut,

Spirit universalist și inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput mașini de zburat, un tanc, o mașină de socotit și multe altele. Puține din invențiile sale au putut fi puse în practică în cursul vieții sale. Mici invenții, precum o mașină automată de bobinat. O mașină de încercat rezistența la întindere a firelor, au fost puse în aplicare încă de atunci.
A făcut de asemenea mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii și hidrodinamicii. Acestea deși nu le-a publicat, au fost aplicate ulterior, influențând în mod categoric progresul științific. Artist orgolios, conștient de talentul său, într-o proverbială rivalitate cu marele său contemporan Michelangelo Buonarotti.

Se afirmă că ar fi notat în caietele sale, cu un an înaintea morții, Io continuerò… („voi dăinui…”). Această afirmație, devenită o adevărată legendă urbană, nu se regăsește însă în notele sale.De altfel, singurele notițe păstrate din anul 1518 sunt câteva socoteli domestice. Acestea par să fi fost scrise de către unul din servitorii săi.

Previous Article

George Enescu geniul muzicii clasice

Next Article

NATO o alianță politico-militară

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.