Panteonul din Roma Antica supranumit „Templul Tuturor Zeilor”, este apreciat, pentru arhitectura .In ciuda spatiului pe care il ocupă acesta Panteonul din Roma Antica a fost considerate cea mai inmpresionanta lucrare.
Pe frontonul edificiutui există inscripţia: „M. AGRIPPA. L. F. COS. TERTIUM. FECIT”. In traducere : „Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, in timpul celui de-al treilea său consulat, a construit aceasta.”
Panteonul din Roma Antica
Panteonul din Roma Antica a fost construit în anii 27-25 î.Hr, de către magistratul Marcus Agrippa.A fost facut cu scopul de a comemora victoria acestuia in lupta de la Actium. Aceasta lupta a fost impotriva lui Antoniu şi a Cleopatrei. În anul 80, Panteonul din Roma Antica a ars din temelii. Chiar daca Panteonul din Roma Antica a ars ,pe locul lui a fost construit unul nou.
Acesta are forma unei sfere perfecte, încadrate într-un cilindru. Fatada Panteonului din Roma antica este impodobită cu 16 coloane corintice. Cupola enormă este considerată o capodoperă a artei arhitecturale romane.
Constructia Panteonului
Inălţimea Panteonului din Roma Antica ei constituind jumătate din inăltimea totală a domului. Uşile sunt masive de bronz, la accesul în interiorul clădirii si cântăresc în jur de 20 de tone.In acelaşi fel sunt proiectate alte opt nişe ascunse, mai mici. Intrarea este infrumusetată cu un portic solemn.
Panteonul din Roma Antica a fost construite din granit rosu, egiptean, iar bazele şi capitelurile, din marmură grecească. Cupola era acoperită cu plăci aurite iar incinta Panteonului era mai spectaculoasă decât exteriorul ei. Monumentul impresionând mai mult prin interiorul său.
Forma edificiului a fost inspirată de sanctuarele şi magherniţele italiene. Panteonul din Roma Antica nu are ferestre, lumina intrând printr-o deschizătură cu diametrul de 9 metri. Aceasta este situată în centrul cupolei. Templul este luminat cel mai mult in timpul amiezii.
Se credea că, în timpul rugăciunii in Panteonul din Roma Antica, oamenii puteau vedea locul unde trăiau zeii. Acesta se vede in timpul echinocţiilor din martie şi septembrie. La mijlocul zilei, lumina cade fix pe intrarea Panteonului.
Constructia interioara
Podeaua era pavată cu marmură de diferite culori, iar finisajul pereţilor rotondei era executat din acelaşi material. Acest monument arhitectural beneficiază de ventilaţie naturală perfectă chiar şi în zilele ploioase.
Panteonul din Roma Antica are o acustică impecabilă şi este foarte încăpător. Aici putând să intre până la două mii de oameni. În templu se oficiau slujbe care-i cinsteau pe cei şapte zei romani importanţi: Jupiter, Venus, Neptun, Marte, Mercur, Pluto şi Saturn.
In Panteonul din Roma Antica , sub deschizătura cupolei era instalat un jertfelnic, unde se sacrificau, prin ardere, animale. Templul a fost reconstruit în întregime în anul 125, în perioada de domnire a impăratului cosmopolit Hadrian.
Se presupune că însuşi el a făcut schiţa proiectului arhitectural al acestui edificiu, unic la acea vreme. Soarta Panteonului a fost destul de grea, dar el a rezistat în faţa timpului.
Lacasul de cult
Respectul faţă de templu a crescut, iar lacaşul de cult a inceput din nou să fie venerate. Aceasta s-a facut odată cu inmormântarea, in acest loc, a pictorului Rafael, in anul 1520. In Panteon au fost inmornnântaţi primii regi italieni, respectiv Victor Emanuel al II-lea al Italiei şi Umberto I al Italiei.
Astfel, templul păgân s-a transformat in cavou pentru oannenii remarcabili ai Italiei. Cu timpul, au inceput să fie construite panteonuri şi in alte ţări. Denumirea respectivă a fost imprumutată şi de templul monumental din Paris, Sfânta Genevieva.
Denumirea Panteonului
Aceasta denumire din Panteonul din Roma Antica având sensul de cavou al eroilor naţionali. Actualmente, in faţa Panteonului este amplasat un obelisc egiptean . Acesta candva se afla in templul Isidei, de pe Câmpul lui Marte.
Panteonul a fost copiat de mai multe ori, dar nimeni nu a reusit sa depăsească măiestria lui Apolodor. Templul a fost modificat de nenumărate ori, plăcuţele de bronz au fost scoase de pe acoperiş. Cu toate acestea, mausoleul şi-a păstrat măreţia in toata splendoarea sa.
Panteonul, cea mai completă structură antică din oraşul Roma. El se deosebeşte prin frumuseţea şi integritatea clasică a structurii incintei. Se presupune că la construcţia templului a contribuit şi Apolodor din Damasc .
Apolodor din Damasc
Acesta fiind un inginer, arhitect, sculptor şi constructor al secolului al III-lea d.Hr. El era favoritul cunoscutului imparat Traian , cel care a construit un pod peste Dunăre, cu lungimea de peste un kilometru.
Tot el a proiectat, pe Lângă alte edificii mai mici, Forumul, Coloana lui Traian, Arcul de Triumf al lui Traian (Benevento). In anul 106 a finalizat reconstrucţia Odeonului, care fusese început pe Câmpia lui Marte, în timpurile lui Domiţian.
In prezent, edificiul este un lacaş de cult impresionant , unde se oficiază slujbe. Acestia sunt niste sărbători mari intr-o catedrală catolică. Tot aici se fac şi cununii, locul fiind apreciat pentru prestigiul său.