Florin Piersic

Author: Niciun comentariu Share:
florin piersic

Florin Piersic (n. 27 ianuarie 1936, Cluj, Regatul României). Este un actor român de film, radio, televiziune, scenă și voce. A jucat dramă, comedie, tragedie, figuri istorice, haiduci.

Născut din părinți originari din Bucovina ,Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata. Apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 . Florin Piersic a fost descoperit de catre actrita si regizoarea Elena Negreanu.

Florin Piersic

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), promoția 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București. A obținut rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci și Orfeu în Infern.

Aceste piese au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Național din București).
În anii ’60, Florin Piersic se căsătorește cu actrița Tatiana Iekel, care i-a dăruit și primul copil, pe Florin Jr. A doua soție a fost tot o actriță, Anna Széles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară.

Casatoriile lui

În 1985 Anna Széles a cerut și a obținut divorțul și s-a mutat în Ungaria. Acolo luându-l cu ea și pe fiul lor, Daniel. În 1993, după o relație de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, de asemenea originară din Cluj.
În 26 ianuarie 2011 cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.

De-a lungul timpului a primit titlul de „cetățean de onoare” al mai multor orașe . Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București, Galați și Iași.
În anul 2009 înregistrează un disc de autor la casa de discuri OVO MUSIC. – Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”.

Melodii

Toate cele 10 melodii sunt compuse de Dan Iagnov:
„O poveste de o zi”, „Latino lasciv”, „Anemone mii”, „Femeia e secretul”, „Și ploua…”, „Pe cărările vieții”, „Poveste cu un saxofon”, „Viața este o poveste”, „Cînd ninge” și „Un pas pe zăpadă”. Versurile cântecelor „Latino lasciv” și „Anemone mii” sunt scrise de Dan Iagnov. Versurile celorlalte cântece sunt scrise de Andreea Andrei.

Rolurile lui

Debutul cinematografic s-a produs cu filmul Ciulinii Bărăganului din 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat talentul în ceea ce privește filmele istorice. In Neamul Șoimăreștilor din 1965, regizat de Mircea Drăgan, și apoi a jucat în filmul care l-a făcut cunoscut De-aș fi Harap Alb (1965).

Acest film a fost regizat de regizorul Ion Popescu-Gopo.Printre rolurile sale celebre din filme i-au pus porecla haiducul Anghel Șaptecai, Grigore Pintea și Mărgelatu.

Previous Article

Anotimpul Toamna

Next Article

Sylvester Gardenzio Stallone

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.