Plămânii sunt organe implicate

Author: Niciun comentariu Share:
plamanii organe implicate

Plămânii sunt organe implicate în aprovizionarea cu oxigen a organismului și în eliminarea dioxidului de carbon din sânge. Plămânii sunt organe implicate în schimbul de gaze între aer și sânge .Situați în cavitatea toracică, plămânii sunt înconjurați de o membrană seroasă numita pleura. Aceasta este esențială pentru îndeplinirea funcției lor. Plămânii sunt separați de un spațiu, între coloana vertebrală și stern. Mediastinul, care în interior include inima, esofagul, traheea, bronhiile, glanda timus și vasele mari. Fiecare dintre cei doi plămâni are, la capătul superior, un vârf. Acesta se extinde în sus până la baza gâtului și se sprijină pe mușchiul diafragmatic la capătul inferior.

Plămânii sunt organe implicate

Sarcina principală a plămânilor este de a extrage din sânge dioxidul de carbon și deșeurile din circulația periferică. Odată curățat, sângele este apoi trimis la inimă, de unde este transmis organelor și țesuturilor. Plămânii au un grad ridicat de elasticitate, care permite expulzarea aerului în timpul expirării. Ca și în cazul rinichilor, un singur plămân este suficient. Acesta este suficent pentru a asigura funcționarea întregului proces.
Ce sunt plămânii?

Plămânul drept cuprinde trei lobi (superior, mijlociu și inferior), separați printr-o fantă și o linie oblică orizontală. Plămânul stâng conține doi lobi (superior și inferior) separați printr-o tăietură oblică. Lobii sunt în continuare împărțiți în segmente bronhopulmonare. Fiecare dintre acestea fiind servit de o bronhie segmentară. Bronhiile segmentare, la rândul lor, sunt împărțite în structuri din ce în ce mai mici, până se ajunge la sacii alveolari. Acestia sunt responsabili pentru schimbul de gaze între aer și sânge.

Forma plămânilor

Spațiile în care sunt localizați plămânii sunt numite loje pulmonare. Acestea sunt mărginite la capătul inferior de diafragmă, în partea superioară de structurile situate în piept în partea de sus. In lateral de cutia toracică și
Forma pleurii seamănă cu cea a două conuri. Dimensiunile lor variază în funcție de evoluția organismului: la bărbații adulți, ei au în general o lungime de cel mult 25 centimetri. In timp ce diametrul mediu este de aproximativ 16 cm. Plămânul stâng este puțin mai mic decât cel drept. La femei, aceste valori sunt de obicei mai mici. Greutatea plămânilor variază în mare măsură în funcție de stadiul dezvoltării fizice.

Capacitatea pulmonară


Cantitatea de aer care poate fi conținută în plămâni – variază de la o persoană la alta. Aceasta este și în funcție de faza de respirație. Intr-o fază obișnuită de inhalare, plămânii pot conține 3400-3700 cm3 de aer. In timp ce la inhalarea forțată se poate ajunge la 5000-6000 cm3.

Previous Article

Drenajul limfatic al corpului

Next Article

Valoarea terapeutică a plantelor medicinale

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.