Valoarea terapeutică a plantelor medicinale are la bază relația dintre structura chimică a substanțelor active. Mai sunt numite și principii active, și acțiunea lor farmacodinamică. Ele o exercită asupra elementelor reactive ale organismului. Faptul că majoritatea plantelor medicinale au o compoziție chimică complexă începând de la 2-3 compuși.
Ele pot ajunge până la 30-40 substanțe chimice identificate în unele plante. Ele se gasesc in speciile genurilor Digitalis, Vinca, Claviceps, Papaver. Asa se explică și proprietățile farmacodinamice multiple ale uneia și aceeași plante.
Valoarea terapeutică a plantelor medicinale
Lucrurilese complică atunci când avem de-a face cu amestecuri de plante. acestea sunt cunoscute sub denumirea de „ceaiuri medicinale” sau „specii medicinale”. Mai pot fii amestecuri de tincturi, de pulberi de plante, sau alte forme farmaceutice complexe.
Brusture – Arctium lappa
Plantă erbacee bienală, cultivată în grădini pentru rădăcinile sale comestibile sau întâlnită frecvent ca buruiană. A fost naturalizată aproape pretutindeni și poate fi găsită mai ales în zonele cu soluri bogate în azot.
Castan sălbatic – Aesculus hippocastanum
Castanul sălbatic este un arbore exotic, ce crește în grădini, parcuri sau păduri. De la castan se utilizează în scop curativ scoarța de pe ramurile tinere, florile, frunzele și semințele. Se utilizează ca tinctură, decoct sau extract hidroalcoolic.
Cătină albă – Hippophae rhamnoides
Este un arbust foarte ramificat și spinos, care crește în România ,începând din nisipurile și pietrișurile litorale. Acesta se gaseste până în regiunile muntoase, alcătuind uneori crânguri și tufișuri destul de întinse.
Coada calului – Equisetum arvense
Coada calului este o plantă perenă, ierboasă, care crește din zona de câmpie . Se gaseste până în cea montană, în locuri umede, la marginea apelor, în lunci.
Coada racului – Potentilla anserina
Este întâlnită în locuri nisipoase umede, pe marginea șanțurilor, lacurilor și râurilor. Se gaseste atât la câmpie cât și în zone mai înalte. Înflorește din luna mai, până toamna târziu.
Coada șoricelului – Achillea millefolium
Coada șoricelului este o plantă perenă ierboasă, stoloniferă care aparține familiei Asteracee. Speciile de coada șoricelului au frunze păroase, florile sunt penate și dispuse într-o inflorescenţă micuţă.
Crețișoară – Alchemilla vulgaris
Crețișoara este o plantă perenă, înaltă de 10-40 cm, cu flori mici, verzi-gălbui, răspândită în zona de deal. Se mai intalneste pe pante abrupte și rupturi de pantă.
Crețușcă – Filipendula ulmaria
Crețușca este o plantă erbacee perenă, meliferă și medicinală, înaltă de 100–120 cm. Este o planta cu flori albe dispuse în corimb. Este frecvent întâlnită pe marginea apelor curgătoare, de la câmpie, până la limita superioară a fagului. Se mai gaseste precum și în fânețele umede și înflorește începând cu luna iunie, până la sfârșitul lui august.
Gălbenele – Calendula officinalis
Plantă ierboasă anuală, crește în sălbăticie, de la câmpie până în zona montană. Dar adesea este cultivată în grădini, parcuri, în culturi sistematice. Aceasta planta se culege pentru utilizări industriale și medicinale.
Hamamelis – Hamamelis virginiana
Arbore nord-american, hamamelis este cultivat pentru calităţile ornamentale ale păienjenişului de flori şi ale frunzelor sale mari şi ovale. Florile gălbui cresc în mănunchiuri, la joncţiunea ramurilor cu frunzele, în timpul iernii. Poartă fructe maronii alcătuite din capsule mici, care se deschid şi eliberează seminţele.
Hamei – Humulus lupulus
Hameiul este o plantă erbacee perenă, ce crește în culturi sau în flora spontană. Se gaseste si în zăvoaie, lunci, pe garduri, pe lângă ape curgătoare, de la câmpie la munte. Înflorește în lunile iunie-septembrie. Fructul este o achenă cenușie, ovoidă, dispusă în conuri.
Hrean – Armoracia lapathifolia
Hreanul este o plantă ierboasă, perenă, crește spontan pe lângă garduri in locuri umede. Hreanul esteo planta cultivată, atât pentru valoarea ei alimentară, cât și terapeutică.