Peştera Topolniţa

Author: Niciun comentariu Share:
pestera topolnita

Peştera Topolniţa este una dintre cele mai spectaculoase din România. Este o pestera cu formaţiuni unice în lume. Peştera Topolniţa este rezervaţie speologică, declarată monument al naturii.

Caverna Topolniţei este situată în apropierea schitului cu acelaşi nume.Aceasta catacomba se află în partea centrală a Podişului Mehedinţi, între localităţile Marga şi Cireşu. Pestera se gaseste la 30 de kilometri de Drobeta Turnu-Severin . Apele Topolniţei adunate în subteran au străpuns muntele şi au format galerii gigantice.

Caverna

Aceste galerii sunt extrem de spectaculoase. Aceasta frumoasa grota are o lungime de aproape 11000 de metri. Este a doua ca mărime din ţară şi a 17-a din lume. Galeriile sunt dispuse pe cinci etaje, dintre care Galeria Racoviţa este cea mai impresionantă . Aceasta este cea mai importanta formaţiune speologică din Carpaţi.

În galerii, se gasesc săli uriaşe şi cascade de apă. Aici se întâlnesc forme bizare de relief, de unde şi denumirile:
Marea lumânare, Pădurea cu lumânări, Marele dom stalagnitic, Lacul de Cleştar. Galeriile peşterii Topolniţa sunt dispuse pe mai multe etaje, la intersecţia cărora se află săli uriaşe.

In aceasta hruba se găsesc numeroase lacuri şi formaţiuni carstice spectaculoase. Este o peşteră gigant, cu o reţea de galerii de fosile, subfosile şi active.
Prima tentativă de explorare mai avansată aparţine profesorului Sever Popescu din Turnu Severin. Acesta în anul 1956 a descoperit „Culcuşul Vidrelor”.

Exploatarea cavernei

Explorarea sistematică a peşterii a fost făcută însă de către specialiştii de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă”. Acesta a început cu anul 1962, ajungându-se în prezent la peste 11 km exploraţi.
Parte integrantă a complexului carstic este Topolniţa-Epuran.

Cele două peşteri cu aceste nume sunt legate între ele prin şase galerii . Prin aceste galerii nu a trecut însă niciodata omul. Se pot vedea stânci ciclopice, ce seamana cu „păduri” de stalagmite şi chiar o cu „deltă” minerală.
Râul Topolniţa pătrunde în subteran prin gura Prosacului şi iese prin gaura lui Ciocârdie.

Galeria Racovita

Galeria Emil Racoviţă este cea mai impresionantă formaţiune speologică din Carpaţi. Ea are o lungime de 1.570 de metri. În Peştera Topolniţa s-au descoperit urme umane încă din neolitic.
Din punct de vedere carstic, aici sunt conservate formaţiuni fosiliere unice în lume.

Este o peşteră caldă, cu temperaturi între 8,2 şi 10,8 grade Celsius. Peştera este valoroasă şi datorită speleotermelor imense. aici se intalneste cavernamentului gigantic, cursului subteran de apă, faunei subterane şi coloniei de lilieci.

Pestera Topolnita in interior

Această peşteră adăposteşte numeroase lacuri, formaţiuni impresionante de stalactite şi stalagmite. Acestia sunt însoţite de o mare diversitate de forme şi culori din calcit sau abisuri nebănuite. Peştera Topolniţei este deschisă doar câteva ore pe an, în timpul sărbătorii care îi poartă numele.

În restul anului poate fi vizitată doar cu aprobarea Academiei Române.
Deşi categoriile de lucrari vizate pentru a asigura accesibilitatea turiştilor în complexul carstic cuprindea piste betonate. Aceste piste sunt prevazute cu balustrade şi scări în sectoarele denivelate . Electrificarea peşterii este între Loja, Pădurea de Lumânări, Sala Piticilor ori Lacul de Cleştar.

Previous Article

Ciorba de fasole cu afumatura si tarhon

 

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.