Muzeul Portile de Fier de la Drobeta

Author: Niciun comentariu Share:
muzeul Portile Fier Drobeta

Muzeul Portile de Fier de la Drobeta este situat in Mehedinti . Este amplasat în Str. Independenței nr. 2. În 1912 profesorul Al. Bărcăcilă înființează Muzeul Istoric al Liceului Traian.Muzeul Portile de Fier de la Drobeta se va muta în 1926 în clădirea nou construită de lângă castrul roman.

Muzeul Regiunii Porților de Fier

Aceasta clădire care, încă de la început, trebuia să adăpostească și un muzeu. Aceasta cladire se va numi de acum Muzeul de Istorie și Etnografie din Turnu Severin. După 1945 muzeul crește în importanță și își lărgește arealul de cercetare. Acesta se va numi Muzeul Regiunii Porților de Fier.

La 15 mai 1972 s-a deschis muzeul în forma actuală, având două secții. Aceste sectii sunt sectiile de istorie și științele naturii. Se face si o sectie cu un acvariu în care sunt prezentate specii de pești dunăreni. Ulterior au mai fost create secțiile de etnografie și de artă.

Piese la muzeu

Aici se vor expune piese din mai multe domeniii. Acestia sunt științele naturii (faună și floră, acvariu pentru fauna dunăreană și pești exotici). Mai sunt istorie – documente, arheologie (incluzând un lapidariu din epoca romană).

S-a mai infiintat numismatică, etnografie (port, ceramică, țesături din zonă).S-au mai infiintat si arta plastică românească (opere de Luchian, Petrașcu, Pallady, Tonitza, Dimitrescu, Șirato, Stoenescu, Iser, Ressu).

Sectii la muzeu

Secția de Istorie-Arheologie este compusă din nouă săli: Preistorie – vestigiile vieții materiale și spirituale din cultura Schela Cladovei. Civilizația geto-dacică, Războaiele daco-romane, Monumente antice romane (podul de la Drobeta din anii 103 – 105).

Viața spirituală la Drobeta, Istorie medievală, Epoca modernă, Artă feudală românească și Epoca contemporană.
Expoziția științele naturii, inaugurată la 15 mai 1972, prezintă condițiile fizice și geografice ale Defileului Porțile de Fier (Sala I). Apoi urmeaza flora și fauna terestră a Defileului Porțile de Fier (Sala II).

Muzeul Portile de Fier de la

Apoi ihtiofauna dunăreană a lacului de acumulare Porțile de Fier (acvariul). Flora și fauna specifică mediului acvatic din zona Porțile de Fier (Sala III).
Expoziția se încheie cu aspecte legate de cosmogonie si apariția vieții pe Pământ. Sunt dovezi paleontologice, originea și evoluția omului (Sala IV).

Muzeul Portile de Fier

Secția de etnografie și artă populară dispune de un patrimoniu prețios. Este bogat, valoros din punct de vedere documentar.
Expoziția de bază prezintă în primul rând aspecte ale civilizației rurale în Mehedinți și în zona Porțile de Fier.

Alături in curte este si castrul roman Drobeta.
Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin este una din cele mai prestigioase instituții muzeale din România. Muzeul deine o colecție impresionantă de peste 90.000 de piese.Clădirea muzeului este declarată monument istoric ,ea a fost construită în anul 1926.

Previous Article

Alimentele nutritive pentru organism

Next Article

Castrul roman Drobeta a fost prima cetate

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.