Filatelia pe mapamond

Author: Niciun comentariu Share:
filatelia-mapamond

Filatelia pe mapamond se ocupă cu studiul mărcilor poștale și al timbrelor fiscale. Aceasta include modelul, producția și utilizarea timbrelor după ce le-a fost autorizată producerea de către autorități guvernamentale. cele mai comune fiind autoritățile poștale. Cu toate că mulți o confundă cu activitatea de a colecționa timbre, este o activitate distinctă.

Cartofilisti

Cartofilii vor studia mărci poștale extrem de rare nedeținându-le, ori din cauza costului. Din cauza numărului foarte redus, pe când colecționarul poate alege să obțină și aranjeze timbrele fără a fi prea mult deranjat de origine sau uzură.

Aerofilatelia pe mapamond

Filatelia pe mapamond a început să se dezvolte la scurt timp după apariția primului timbru poștal. Așa-numitul Penny Black, care a fost emis în data de 6 mai 1840 în Marea Britanie. Introducerea timbrelor în celelalte țări a contribuit la răspândirea colecționării lor. La început timbrele erau colecționate pentru amuzament și erau utilizate pentru lipirea abajururilor de la becuri .Apoi a tapetelor, ceea ce ducea aproape întotdeauna la distrugerea lor.

Cu timpul, oamenii au început să se ocupe mai atent de timbre, deși numărul timbrelor emise era încă foarte redus. Pentru colecționarii de atunci era important să-și formeze colecții generale. Ei încercând să cuprindă într-o colecție toate timbrele din lume.
Acest lucru ar fi de neimaginat în prezent, din cauza diferitelor emisiuni de timbre. În primii ani filateliștilor nu le stăteau la dispoziție materiale ajutătoare sau posibilități de păstrare a timbrelor în albume speciale, clasoare.

Albume cu timbre

În anul 1860 au apărut primele albume de timbre poștale din lume. Au fost inventate de filatelistul parizian Lallier și aveau forma unei mape care avea o învelitoare de piele. Pentru toate timbrele care au apărut în lume până la acel moment.
Pe paginile din partea dreaptă, era prevăzut un spațiu gol în care timbrul trebuia lipit. Pe paginile din stânga se afla stema, steagul și o scurtă descriere a geografiei țării care a emis timbrul

În 1861 au apărut primele cataloage pentru timbre. Britanicul Dr. John Edwars Gray și francezul din Straßburg, Berger-Levrault au realizat primele liste de timbre poștale. În aceeași perioadă s-au înființat și primele asociații de filateliști care organizau întâlniri. Colecționarii puteau lua parte pentru a face schimb de experiență, cunoștințe și de timbre.

În anul 1862 au apărut primele reviste filatelice. Prima revistă de filatelie, „The Monthly Advertiser”, a apărut în 15 decembrie 1862 în Anglia. La scurt timp au apărut primele reviste de specialitate și în Germania și în Austro-Ungaria.

Revista filatelica

Prima revistă de filatelie din Germania s-a numit „Magazin für Briefmarkensammler” și a fost tipărită pentru prima oară în 1 mai 1863. Aceasta apartinand magazinului de monede și antichități Zschiesche & Köder din Leipzig.

Previous Article

Arta pe intreg mapamondul

Next Article

Arheologia ca o stiinta

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.