Arheologia ca o stiinta

Author: Niciun comentariu Share:
arheologia stiinta

Arheologia ca o stiinta este studiul activităților umane în trecut. Ele se aplică prin recuperarea și analiza culturii materiale și datelor de mediu pe care le-au lăsat în urmă. Acestea includ artefacte, arhitectura și peisajele culturale.

Arheologia ca o stiinta reprezinta o gamă largă de proceduri diferite, acesta poate fi considerată știință. In Statele Unite, este considerată ca o ramură a antropologiei, deși în Europa este privită ca o disciplină separată. Preistoria cuprinde studiile arheologiei asupra preistoriei și istoriei. De la dezvoltarea primelor instrumente de piatră din Africa de Est în urmă cu 4 milioane de ani până în ultimii zeci de ani. Arheologia nu include ca disciplină paleontologia.

Descoperiri preistorice

Arheologia este foarte eficientă și utilă atunci când sunt cercetate societățile preistorice, atunci când nu există înregistrări scrise. 99% din istoria omenirii cuprinde intervalul dintre paleolitic până la apariția scrierii. Arheologia are mai multe obiective, care variază de la studierea evoluției umane la evoluția culturală.

Disciplina implică topografie, excavare și în cele din urmă, analiza datelor colectate pentru a afla mai multe despre trecut. În domeniul de aplicare larg, arheologia se bazează pe cercetare trans-disciplinară. Se bazează pe antropologie, istoria artei, etnologie, geografie, geologie, lingvistică, semiologie, fizică, științe informaționale, chimie, paleoecologie, paleontologie, paleozoologie și paleobotanică.

Dezvoltarea arheologiei

Arheologia s-a dezvoltat din antichitate până în Europa secolului al XIX-lea. Ea a devenit o disciplină practicată în întreaga lume. De la dezvoltarea sa timpurie, diverse sub- discipline specifice arheologiei s-au dezvoltat. Inclusiv arheologia maritimă, arheologia feministă și arheoastronomie , și numeroase tehnici științifice.

Investigatii arheologice

Au fost dezvoltate pentru a ajuta la investigațiile arheologice. Cu toate acestea, în prezent, arheologii se confruntă cu multe probleme, cum ar fi pseudoarheologia sau jefuirea de artefacte. Lipsa interesului public, precum și opoziția față de excavarea rămășițelor umane.

Arheologia ca stiinta

Arheologia (termen derivat din cuvântul grecesc Αρχαιολογία ) este știința ce studiază civilizațiile și culturile umane vechi și relațiile acestora cu mediul înconjurător. Prin documentare și prin căutarea, culegerea, analizarea și interpretarea urmelor materiale rămase.Cercetarea arheologică propriu-zisă o reprezintă șantierul arheologic.

În arheologia modernă săpătura arheologică se face prin colectarea tuturor materialelor descoperite în raport cu poziția lor pe verticală .Poziția stratigrafică și orizontală dar și asocierea lor cu complexele arheologice descoperite.

Previous Article

Filatelia pe mapamond

Next Article

Războaiele daco-romane

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.