Pădurile pe mapamond acoperă 4 miliarde de hectare. Adică aproape 30 la sută din suprafața uscată a Pământului.
Pădurile pe mapamond găzduiesc mai mult de jumătate din totalul speciilor de plante. Mai gazuiesc animale și insecte ce trăiesc pe Pământ.
Pădurile pe mapamond
Cea mai impresionantă biodiversitate poate fi găsită în pădurea amazoniană. Impaduririle in lume se mai gaseste și în Indonezia, Malaezia sau Australia. Aici există încă păduri prin care, cândva, au trecut și dinozaurii.
15 miliarde de copaci sunt tăiați în fiecare an din impaduririle de pe mapamond.O estimare făcută în 2015 susținea că pe Pământ sunt aproape trei mii de miliarde de copaci .
Jumătate din paduri fiind în regiunile tropicale și subtropicale.
Cercetătorii au descoperit că în fiecare an sunt tăiați peste 15,3 milioane de copaci. Doar în ultimii 12.000 de ani omenirea a defrișat peste 46% din suprafața totală a pădurilor.
În prezent, aproape 7 milioane de hectare de pădure dispar în fiecare an.Importanța pădurilor în asigurarea unui ecosistem echilibrat este crucială.
Păduricile sunt rezervoare uriașe de carbon,ce moderează temperatura locală prin transpirație. Acestia previn eroziunea solului și joacă un rol important în atragerea precipitațiilor.
Peste 300 de milioane de oameni trăiesc în pădure.Mai mult de un sfert din medicamentele pe care le folosim conțin numeroase substante. Aceste substanțe se găsesc în plantele din impăduririle din toata lumea.
Pădurea este scena în care se desfășoară multe dintre poveștile vechi. Insă ciudățeniile naturii depășesc imaginația populară.Pentru a prospera în condiții extreme, unele păduri s-au adaptat . Acestea s-au adaptat la metode care mai de care mai bizare.
Datorita taierilor masive de paduri in anumite tari ,ecosistemul s-a deteriorat. Asa a inceput ecosistemul sa se deterioreze in special in Romania . Aceasta s-a intamplat prin taierea masiva a padurilor si exportul lemnului.
Odata cu taierea masiva a padurior intreaga flora si fauna in Romania a avut de suferit masiv. Odata cu taierea masiva a copacilor , adisparut si ozonul din paduri ,iar natura a inceput sa se dezlantuie in voie.