Transalpina este cea mai inalta sosea din Romania

Author: Niciun comentariu Share:
transalpina este cea mai inalta sosea romania

Transalpina este cea mai inalta sosea din Romania fiind si numita ,, drumul regelui ,, . Transalpina este cea mai inalta sosea din Romania fiindca punctul cel mai inalt se afla la 2145m. Aceasta inaltime o are in Pasul Urdele fiind cea mai inalta sosea din Romania.

Transalpina este cea mai inalta sosea din Romania

Transalpina (DN 67C) este un drum național din Munții Parâng, în Carpații Meridionali. Aceasta frumoasa si mirifica sosea face legatura orasele Novaci (Gorj) si Sebes ( Alba ).

Fiind un drum montan, acest drum este închis pe toata perioada iernii.Transalpina străbate patru județe din turistice Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba . Aceasta sosea traverseaza Munții Parâng de la sud la nord. Altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județul Vâlcea.

Varfurile muntoase

Transalpina trece la mică depărtare de 5 mari varfuri . Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m).
Transalpina este unul dintre cele mai fascinante drumuri din țara noastră și din sud-estul Europei. Transalpina este un excelent obiectiv turistic atât pentru străini, cât și pentru români.

Povestea drumului Transalpina a început acum mai bine de 100 de ani. Transalpina face legătura între regiunile istorice Oltenia și Transilvania . Ea se situeaza la peste 2.000 de metri altitudine. Strabate lanțul muntos Parâng, din Carpații Meridionali.

Nu se știe exact cine a început construcția șoselei, însă există două variante plauzibile. Se spune ca aceasta sosea fost construită şi pietruită de germani. Aceasta ar fii fost facuta in timpul Primului Război Mondial din raţiuni militare.

Alta varianta ar fii ca Transalpina a fost începută de familiile de localnici din zonă. Aceasta ar fii fost facuta la începutul secolului al XIX-lea. Altfel, Transalpina a fost reconstruită dupa Primul Război Mondial. Soseaua ar fii fost facuta în perioada 1934-1939 si în folosință în anul 1939.

Inaugurarea drumului

Cel care a inaugurat drumul a fost regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său, Regele Mihai I. Aceștia au parcurs întregul traseu al drumului la bordul unei mașini de teren. La volan aflându-se chiar regele Carol al II-lea. Din aceasta cauza Transalpina mai este numita si ,, drumul regelui ,,

Transalpina mai are si alte nume cum ar fii „Poteca Dracului” , „Drumul Regelui” ori „Drumul regal”. Ultimele două denumiri au fost adoptate de români după inaugurarea Regelui Carol al II-lea din anul 1939.
Drumul, este închis pe perioada iernii si străbate șase masive muntoase:

Traseu montan

Cindrel, Şureanu, Lotru, Parâng, Latoriţei și Căpăţânii. Ca lungime, Transalpina are 141 de kilometri. Localitățile și lacurile pe unde trece drumul sunt în ordine:
Sebeș – Petrești – Sebeșel – Săsciori – Laz – Căpâlna – Mărtinie – Șugag – Lacul Tău – lacul Oașa – Obârșia Lotrului – Rânca – Novaci.

Transalpina se numeşte.

Sus în munte în ţara noastră,
O şosea a fost săpată.
Şi şoseaua şerpuieşte,
Sus prin munte peste creşte.

Patru judeţe le ştiu,
Gorj, Alba, Vâlcea, Sibiu.
Şoseaua prin ele trece,
Transalpina se numeşte.

Este o şosea unicată,
De turişti e vizitată.
Ea este cea mai înaltă,
Din lume cea mai frumoasă.

Pe ea când călătoreşti,
Frumos peisaj priveşti.
De acolo din vârf de munte,
Vezi ciobani cu turme multe.

dodorel62-Severin
Previous Article

Povestea interesanta a insulei Ada Kaleh din Mehedinti

Next Article

Alimentele nutritive pentru organism

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.