Mănăstirea Bârsana

Author: Niciun comentariu Share:
manastirea-barsana

Mănăstirea Bârsana a fost construita la mijlocul secolului 16 de catre domnii Drăgoşeşti . Acestia au mai ctitorit si manastirea de la Peri (Săpânţa de azi). Mănăstirea Bârsana purta hramul Sf. Nicolae . Este una dintre cele mai importante din intreg tinutul Maramureşului.

Biserica Barsana a fost folosită în scopuri monahale până în 1791. Dupa aceia mănăstirea a fost desfiinţată.Casiopeea Bârsana este reinfiintata in 1993 . S-a facut odata cu binecuvantarea acestui loc de catre PS Justinian Chira . Acesta era episcop al Maramureşului si Sătmarului.

Mănăstirea Bârsana

Este inceputa constructia bisericii noi. Odata cu aceasta s-a facut si altarului de vara, a chiliilor si a paraclisului. Intreg ansamblul este realizat de mesterii din Bârsana.
La Parul Calugarului, manastirea era foarte izolata. Ea se afla adancita intr-o padure de foioase de pe un deal.

Era situat la mare departare de localitate. Accesul la manastire era ingreunat si din cauza raului Iza. Peste acesta nu exista o punte de trecere in apropiere.
De aceea, in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, manastirea a fost mutata din Valea Slatinei . S-a facut intr-un loc din dreapta Izei, numit pe atunci Podurile Stramtorii.

Mutarea manastirii

Dupa mutarea manastirii in acest loc, platoul a primit numele Podurile Manastirii Barsana
Folosind ca sursa de inspiratie traditia locala. Toate cladirile din incinta manastirii sunt executate din lemn de stejar si pietre de rau. Acestia fiind ridicate de mesteri din localitate.

Descrierea manastirii

Ei asigurand astfel continuitatea artei cioplirii si imbinarii lemnului.
Istoricul acestei manastiri incepe cu o sihastrie, care a existat in Valea Slatinei. Aceasta se face in locul numit La Parul Calugarului. Este greu de stabilit data la care a luat fiinta aceasta sihastrie. Totusi traditia spune ca manastirea din Valea Slatinei a fost “cea mai veche.

A fost cea mai mare si mai importanta decat cea din Humana”.
Viata monahala in sihastria din Valea Slatinei se pierde in negura vremurilor. Inceputul ei poate ca a avut loc in secolul al XIII-lea sau in primii ani ai secolului al XIV-lea. Cu timpul, in jurul acestei sihastrii s-au adunat calugari si frati .

Biserica de lemn

Acestia si-au facut acolo chilii si biserica de lemn . Asa s-au petrecut lucrurile cu majoritatea manastirilor de pe teritoriul romanesc. Si aici, modesta sihastrie a devenit manastire.
In prezent ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn in stil maramureşean.

Mai cuprinde Aghiasmatarul, Stăreţia, Altarul de Vară, Casa duhovnicului si Casa artistului. Se mai gasesc Casa mesterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul mănăstirii sau Turnul Clopotniţa. Mai intalnim aici si Poarta maramureşeana de la intrare sau Monumentul funerar.

Asezamant monahal

Acestea sunt legate printr-o serie de alei care sunt flancate de frumoase aranjamente florale.
Acest asezamant monahal este unul dintre cele mai frumoase si ingrijite din Maramureş.

Zilnic fiind vizitata de sute de pelerini dar si turisti atat din tara cat si din strainatate. Este cu siguranta un loc care nu trebuie sa lipseasca din nici un itinerar prin Maramureş.

Previous Article

Castrul roman Drobeta a fost prima cetate

Next Article

Anthony Quinn

You may also like

Daca v-au placut aceste articole va rog lasati un comentariu !

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: