Manastirea Barsana adevarat lacas sfant

Author: Niciun comentariu Share:
manastirea -Barsana - un- adevarat -lacas -sfant .jpg

Manastirea Barsana adevarat lacas sfant este un asezamant construit la mijlocul secolului al – XVI- lea . Manastirea Barsana  adevarat lacas sfant a fost construit de catre domnii Drăgoşeşti  care au mai ctitorit si manastirea de la Peri (Săpânţa de azi).

Mănăstirea purta hramul Sf. Nicolae si era una dintre cele mai importante din tinutul Maramuresului .

Biserica Barsana

A fost folosită în scopuri monahale până în 1791, când mănăstirea a fost desfiinţată. Mănăstirea Bârsana este reinfiintata in 1993 odata cubinecuvantarea acestui loc de catre PS Justinian Chira . Acesta a fost episcop al Maramureşului si Sătmarului. Este inceputa constructia bisericii noi, a altarului de vara, a chiliilor si a paraclisului. Intreg ansamblul este realizat de mesterii din Bârsana. 

La Parul Calugarului, manastirea era foarte izolata, se afla adancita intr-o padure de foioase de pe un deal situat la mare departare de localitate. Accesul la manastire era ingreunat si din cauza raului Iza, peste care nu exista o punte de trecere in apropiere. De aceea, in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, manastirea a fost mutata din Valea Slatinei.

Se afla intr-un loc din dreapta Izei, numit pe atunci Podurile Stramtorii. Apoi dupa mutarea manastirii in acest loc, platoul a primit un alt nume.

Folosind ca sursa de inspiratie traditia locala, toate cladirile din incinta manastirii sunt executate din lemn de stejar. Se mai fac si din pietre de rau, fiind ridicate de mesteri din localitate.

Continuitatea Manastirii Barsana

Acestia asigurand astfel continuitatea artei cioplirii si imbinarii lemnului.
Istoricul acestei manastiri incepe cu o sihastrie, care a existat in Valea Slatinei. Acesta se va numi La Parul Calugarului. Este greu de stabilit data la care a luat fiinta aceasta sihastrie. Totusi traditia spune ca manastirea din Valea Slatinei a fost „mai veche, mai mare si mai importanta decat cea din Humana”.

Viata monahala in sihastria din Valea Slatinei se pierde in negura vremurilor de atunci . Inceputul ei poate ca a avut loc in secolul al XIII-lea sau in primii ani ai secolului al XIV-lea. Cu timpul, in jurul acestei sihastrii s-au adunat multi calugari si frati. Acestia si-au facut acolo chilii si biserica de lemn.

Insa asa cum s-au petrecut lucrurile cu majoritatea manastirilor de pe teritoriul romanesc, si aici, modesta sihastrie a devenit manastire.

In prezent ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn in stil maramureşean, Aghiasmatarul, Stăreţia si Altarul de Vară. Mai cuprinde Casa duhovnicului, Casa artistului, Casa mesterilor si Praznicarul cu trapeza .

Aici mai intalnim Muzeul mănăstirii, Turnul Clopotniţa, Poarta maramureşeana de la intrare precum si Monumentul funerar. Acestea sunt legate printr-o serie de alei care sunt flancate de frumoase aranjamente florale unicate . 

Renumita Manastire Barsana

Este una dintre cele mai frumoase si ingrijite mănăstiri din Maramureş. Aceasta manastire  zilnic fiind vizitata de sute de pelerine.Pe langa acestia mai vin si multi turisti . Acesti turisti fiind atat din tara cat si din strainatate. Este cu siguranta un loc care nu trebuie sa lipseasca din nici un itinerar prin Maramureş.

Credinta oamenilor catre Dumnezeu sunt satisfăcute după credinţa lor. Iar Dumnezeu le asculta rugaciunile si ii ajuta pe cei ce se roaga LUI . Numai rugandu-te in tacere si avand incredere in Dumnezeu esti un om credincios.

Articol scris de dodorel62

Aici veti gasi

Aici veti gasi cate o poezie sau cate o rugaciune scrisa de mine despre religie si pentru religie. Ce cititi sper ca o sa va faca placere si sa va faca sa aveti mai multa incredere in Dumnezeu .

Doamne la Tine mă închin,
 
Zi de zi, seară de seară,
Eu mă rog la Dumnezeu.
Să-mi arate ce e bine,
Şi să mă feresc de rău.
 
Doamne, Dumnezeul meu,
Eu în Tine cred mereu.
De mic eu am învăţat,
La icoane m-am rugat.
 
M-am rugat la Tine Doamne,
Să n-am boli ca ori şi care.
Ruga Tu mi-ai ascultat,
M-ai păzit, m-ai apărat.
 
M-am rugat să mi fereşti,
Părinţii să-mi ocroteşti.
De rele să îi păzească,
Şi pe mine să mă crească.
 
Pentru tot ce ai făcut,
Doamne eu sunt mulţumit.
Doamne la Tine mă închin,
Doamne ajută-mă, AMIN!
 
dodorel62 - Severin
Previous Article

O poezie interesanta acum pe zi – ,,De tine dorul mă apasă mamă,,

Next Article

Litoralul romanesc al Marii Negre

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.