Cozonac cu nuca pufos

Author: Niciun comentariu Share:
cozonac nuca pufos

Cozonac cu nuca pufos
Ingrediente :
Maia:
500 gr de faina
150-200 ml de lapte caldut
1 lingura de zahar
2 cuburi (2×25 g)drojdie proaspata
Pentru cozonaci ,mai avem nevoie:
500 gr de faina
1 lingurita de sare
2-3 oua
175-200 gr de smantana
2 linguri de zahar
1/2 margarina topita,
coaja rasa de la 1 lamaie
ulei nuca macinata amestecata cu zahar(dupa gust)

Mod de preparare :

Maiaua se pregateste seara,astfel:
Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita) . Iar intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura . Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii. Aceasta trebuie sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie. Vasul se acopera cu un servet ,apoi se inveleste foarte bine. Se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi .

Prepararea cozonacului(a doua zi);

Dimineata,se cerne de mai multe ori, 500 g faina,intr-un alt vas . Peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia. Se adauga sarea,ouale,zaharul , margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie. Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic. Acesta trebuie sa fie putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana . Il scoti pe planseta de lucru,usor in faina ta,il mai framanti bine,avand grija sa nu se rupa aluatul .
La framantat,apoi se va portiona in 3 parti egale. Se rotunjeste si le latesti putin , le acoperiti cu un servet si se lasa la cald,sa dospasca,30-60 min,pana-si dubleaza volumul. Se intinde apoi fiecare bucata de aluat,cat lungimea tavii,se presara generos cu nuca amestecata cu zahar.

Colac cu nuca pufos

Lasand 2-3 cm pe margini libere,se stropeste nuca cu ulei si se ruleaza,avand grija sa se inchida bine capetele. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 20-30 min la crescut. Se tine in loc cald,rotocolul fara curenti de aer rece. Se va unge apoi aluatul cu galbenus batut,cu o pensula si dai la cuptorul bine incins la foc domol,
In primele 10-15 min ca sa se termine procesul de crestere, complet,apoi iutesti focul la potrivit si lasi pana ce cozonacul este copt si rumenit frumos(in total 25-35 min). Scoti tava din cuptor,lasi ghizdul in tava inca 5-10 min sa se racoreasca.
Apoi il iei si-l pui pe un gratar pana se raceste complet. Il poti pastra mai mult timp,daca il invelesti dupa racirea completa in hartie sau servet. Apoi il introduci intr-o punga de plastic pe care o legi si-l depozitezi intr-un loc racoros. Aceast bun rotocol este un izoharical gustos si pufos.

Pofta buna !

Previous Article

Lichior de nuci verzi

Next Article

Paella gustoasa

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.