Capacitatea virusilor de multiplicare este rapida si accentuata cand este creeat in laborator. Capacitatea virusilor de multiplicare reprezinta sisteme virale intrigante. Genonul acestor virusi este impartit in mai multe segmente .
Fiecare genom este inchis intr-o particula distincta a virusului. Specialistii in virusologie credeau ca toate aceste genoame nu se deplaseaza singure. S-a dovedit ca ele intra dintr-o celula in alta pentru a provoca o infectie. Dar alti specialist sustin ca nu este chia rasa. Alti oameni de stiinta sustin ca virusurile pot lucre impreuna pentru a pprovoca o infectie.
Capacitatea virusilor
Tot oamenii de stiinta sustin capacitatea virusilor de multiplicare si ca virusul se multiplica si se muta la alte cellule pentru a se reproduce din nou.Dar in urma multor studii effectuate in laborator s-a constatat si contrariul. Ca virusul care se multiplica poate sa piarda un segment genomic essential.
Pentru a testa ipoteza, oamenii de stiinta au studiat ”virusul mozaicului galben al fasolei”. Acest virus are opt segmente genomice distincte. Au folosit sonde fluorescente pentru a detecta capacitatea virusilor in prezenta diferitelor segmente virale. Acestea au fost in celule individuale ale plantelor de fasole.
Segmentele distincte se gasesc in celule
Capacitatea virusilor a fost valabila chiar si in segmentele genomului care codifica functiile vitale. Aceasta a folosit procesul de inchidere a ADN-ului viral intr-un strat de protective. Dupa care a fost testat si miscarea virusului intre celule.
Virusul poate actiona chiar si cand segmentele sale genomice sunt impartite in celule distincte. Pentru aceasta insa sunt necesare mai multe dovezi. Au fost necesare unele experimente care sa dovedeasca aceasta . Dupa anumite studii in capacitatea virusilor s-a ajuns la concluzii foarte importante.
Specialistii in virusologie
Specialistii in virusologie au incercat sa demonstreze ca segmentele se pot acumula in celule diferite. Aceste celule se pot acumula singure in mod independent.
Virusologii au gasit segmentele responsabile de replicare si incapsidare prin sonde fluorescente, rosii si verzi. Pentru aceasta ei au masurat si capacitatea virusilor din diferite celule. Au facut acestia pentru a vedea daca acumularea unui segment din pereche era dependenta de cealalta.
Insa acesti specialisti nu au gasit nici o legatura intre valorile celor doua segmente diferite. Acestia nu au fost gasite nici in stadiile precoce, nici in cele ulterioare ale infectiei.
Acumularea segmentelor a fost independenta.
Specialistii in virusologie au aratat ca segmentele distincte ale genomului unui virus nu actioneaza neaparat impreuna. Ei au reusit sa demonstreze ca un genom intr-o celula este complet independent. In concluzie este posibil ca ele sa fie si in alte sisteme virale. Acest lucru il sustine marele cercetator in virusologie Stephane Blanc.