Boala virală Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecțioasă virală severă, adesea fatală. Este provocată de virusul Ebola (Ebolavirus), care se manifestă prin afecțiuni hemoragice. Se manifesta la oameni, primate și antilopele duiker.
Boala virală Ebola
Se gaseste în focare epidemice în Africa Centrală și Africa de Vest. Are o rată de letalitate de până la 90% la om (cea mai mare mortalitate într-o boală infecțioasă, cu excepția rabiei).
Se presupune că liliecii frugivori din familia Pteropodidae sunt gazdele naturale ale virusului Ebola. Virusul Ebola este introdus în populația umană după un contact strâns cu sângele.
Secrețiile, organele sau fluidele biologice ale animalelor infectate. Se gaseste la cimpanzei, gorile, lilieci frugivori, antilope de pădure duiker și porci spinoși.
Apoi, epidemia se propagă în comunități prin transmitere interumană. Se transmite ca urmare a contactului direct (piele lezată sau mucoase) cu sângele, organele, secrețiile sau lichidele biologice (urina, saliva etc.) Se ia de la persoanele infectate de pandemie sau prin contact indirect prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide.
Sperma poate continua transmiterea virusului până la șapte săptămâni după însănătoșirea clinică
Virusul Ebola a fost identificat pentru prima dată în 1976, în două focare simultane:
In Nzara (Sudan) și Yambuku (Republica Democrată Congo). Yambuku este situat în apropiere de râul Ebola, de unde vine numele bolii.
Perioada de incubație este în medie de 8 zile, cu extreme de 2-21 de zile. Debutul bolii este brusc, cu febră înaltă, frison, cefalee, mialgii, anorexie. Este asociată cu erupții cutanate (exantem). În următoarele 2-3 zile se adaugă greață, vome, diaree, faringită.
Sunt si fenomene hemoragice: hematemeză, melenă, echimoze și peteșii.
În epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa din 2014, până la data de 1 februarie 2015 s-au înregistrat 22.495 cazuri de îmbolnăviri. Dintre acestia 8.981 au fost decese.
Rehidratarea suportivă se face pe cale orală sau intravenoasă. Tratamentul simptomatic specific cresc ratele de supraviețuire. Nu există încă nici un tratament specific disponibil împotriva febrei hemoragice Ebola.
- Tags: africa de sud, boala, boala ebola, ebola, pandemie, tratament, viroze, virusologie, virusul ebola