Arta pe intreg mapamondul
Arta pe intreg mapamondul este, în esență, cea mai profundă expresie a creativității umane. Pe cât de dificil de definit, pe atât de dificil de evaluat. Arta pe intreg mapamondul având în vedere faptul că fiecare artist își alege singur regulile și parametrii de lucru. Se poate spune, totuși, că arta este rezultatul alegerii unui mediu, a unui set de reguli.
ARTA
Aceasta se face pentru folosirea acestui mediu și a unui set de valori . Aceasta determină ce anume merită a fi exprimat prin acel mediu pentru a induce un sentiment. O idee, o senzație sau o trăire în modul cel mai eficient posibil pentru acel mediu. Prin modul său de manifestare, arta poate fi considerată și ca o formă de cunoaștere (cunoașterea artistică).
Domenii ale artei în evoluția culturală
De la Iluminism încoace sub artă se înțeleg mai ales formele așa-numitelor arte frumoase:
Arta plastică cu genurile clasice pictură și grafică, sculptură, arhitectură și o multitudine de alte genuri secundare. Inca din secolul 19 este aplicată ca gen apropiat meșteșugului artistic;
Arta dramatică cu diviziile principale teatru, dans/coreografie și cinematografie;
Muzica cu diviziile principale muzică vocală și muzică instrumentală;
Literatura cu grupările epică, dramaturgie și lirică.
De la începutul Modernismului încoace formele de expresie, tehnicile și mijloacele artei s-au lărgit semnificativ. Un exemplu bun ar fii fotografia în cazul artei plastice. Atât in cazul artei dramatice, muzicii și literaturii.
In prezent se adaugă și așa-numitele medii noi (new media), ca, de exemplu, radio și televiziune. Dar și video, online media și altele,devin importante. Din ultimele decenii ale secolului 20, împărțirea clasică începe să-și piardă importanța. Genuri de artă ca instalație sau media nu mai cunosc genurile clasice.
Istoria artei
Artă contemporană
Pictură
Sculptură
Arhitectură
Teatru
Cinematografie